Ontwikkelen van de leidinggevende als coach werkvermogen


Het ontwikkelen van leidinggevenden als coach van werkvermogen is essentieel in de borging van het werkvermogen van medewerkers en de leidinggevende zelf. Hoe meer de leidinggevende zichzelf en zijn mensen hierin weet te ondersteunen, hoe langer mens en organisatie plezier zullen hebben van behaalde resultaten en hoe eerder voorkomen kan worden dat het minder gaat. 


De overdracht van kennis en vaardigheden m.b.t. het coachen van werkvermogen gebeurt op twee manieren die, apart of met elkaar, kunnen worden ingezet. 

  1. De leidinggevende loopt als coach op de achtergrond mee in een traject waar een van zijn mensen bij betrokken is (natuurlijk pas na toestemming van de persoon in kwestie). Hiervoor wordt op maat ruimte gemaakt in het programma van de betrokken medewerker.
  2. De leidinggevende volgt een eigen coachingstraject waarin hij of zij wordt opgeleid tot coach in werkvermogen. Hierbij komen de volgende hoofdonderwerpen ter sprake:
  • Basisvaardigheden coaching.
  • Waaruit bestaat werkvermogen, wat is de persoonlijke balans en hoe peil je de stand van zaken op persoons- en teamniveau
  • Hoe coach je vanuit dit startpunt je mensen naar verdere ontwikkeling
  • Waaruit bestaan overspannenheid, burn- en bore-out en hoe peil je de stand van zaken en op persoons- en teamniveau
  • Hoe ondersteun je jouw medewerkers terug naar een gezonde basis waarop ontwikkeling weer mogelijk is


Praktijkmensen zet op maat uitgewerkte programma's in die leidinggevenden individueel en als teams leren om de coach voor hun mensen te zijn  als het gaat om het evenwicht tussen uitblinken-balans houden-resultaat halen! Daarbij wordt, afgestemd op de vraag, gebruik gemaakt van:

  1. Onderzoek. Met behulp van intakegesprekken en/of eigen praktisch onderzoek en/of gecertificeerde testen wordt in zeer korte tijd naar boven gehaald waar aan gewerkt kan worden
  2. Ondersteuning door bewezen coachingsmethodieken
  3. Overdracht van kennis en vaardigheden